Ungdomslitteratur og status

Forfattaren Nina Borge har skrive eit interessant innlegg på instagram, om å sette pris på ungdomslitteratur og eit ønske om at den fekk større plass i samtalen om bøker. Det minte meg på ein kommentar eg fekk like etter at eg hadde debutert som forfattar.

Eg var på eit litterært arrangement og kom i prat med ei som gjekk på Skrivekunstakademiet, og sidan eg hadde gått der eitt år eller to tidlegare, hadde vi mykje å prate om. Eg fortalde at eg hadde gitt ut bok, men då eg sa at det var ei ungdomsbok, kom kommentaren:

– Å, ja …. Det er vel nokon som må gjere det óg.

Eg blei overraska, men eg skulle sjølvsagt skjønt at det å gi ut ungdomsbok ikkje var så veldig mykje verdt. Helst skulle det nok ha vore poesi, den smalaste typen. Til nød ein skjønnlitterær roman, men for all del utan noko plott.

Eg kan ikkje vite om det var dette ho meinte, men det var sånn eg oppfatta det. 😅 Sidan den gong har eg jobba med ungdommar og lesing på @arstadbib, og verkeleg sett og skjønt verdien av å ha god – og variert – litteratur å formidle til dei, og kor fantastisk det er å finne rett bok til rett lesar, og høyre at han som tidlegare ikkje brydde seg om bøker, MÅ lese neste bok i serien.

Difor var det ikkje spesielt vondt då ein av meldarane av mi første «vaksenbok» meinte ho minte for mykje om ungdomslitteratur. Det lever eg godt med! Men det seier noko om haldninga til den litteraturen, viss dét er det viktigaste motargumentet mot ei bok.

Podcasten Skrivesnakk

Sidan eg er heime i permisjon med trillingar, er det svært lite tid til skriving. Men eg har funne ut at det er fint å snakke om andre ting enn bleier og babygraut, så eg har starta podcasten Skrivesnakk. I første episode intervjua eg Nora Dåsnes, som har gitt ut 13 bøker på 15 månader. I episode to snakka eg med Nils-Øivind Haagensen som har skrive ein aktuell roman om MeToo i guttegjengen.

Skrivesnakk

Abonner gjerne på podcasten, og få beskjed om neste episode!

Glass Town og ungdomsskriverier

Eg har nett lese ein svært fin teikneserie om fantasiverda til Brontë-søskena: Glass Town av Isabel Greenberg.

Først tok det litt tid å bli vand med skrifta og dei røffe teikningane, men så blei eg dratt inn og fascinert. Eg kjende meg att i dette å bygge opp eit (skriftleg) univers som kan verke meir verkeleg enn det verkelege, og kan vere ein trøyst når ein er einsam eller langt vekke.

Eg hadde ikkje Glass Town, men fjellandet Fjemol og ørkenlandskapet Hemjen, med folk som hadde namn som var lenger dess høgare status dei hadde. Eit univers med krigarar og hestar og sjøreiser og andre eventyr. Framleis har eg så tydelege minne frå dette universet og desse folka at det nærast er rart at det berre er eg som kjenner dei. Kanskje finn eg fram desse tekstane ein gong, og ser om det er noko der som kan leve vidare? Kven veit.

I Glass Town får vi ikkje berre innblikk i fantasiverda til søskena, men òg glimt inn i oppveksten deira. Det må ha vore tøft å vekse opp og miste så mange i familien; mor og to søstre. Dei fire søskena som var att, fann trøyst og spaning i å skrive og dikte historier. Seinare skulle dei tre søstrene debutere og skrive særs viktige litterære verk.

Eg hugsar eg las Jane Eyre av Charlotte Brontë på ungdomsskulen, og kan kjenne stemninga framleis. Det mørke og vonde, men òg kjærleiken, spaninga og gleda. Stormfulle høgder av Emily Brontë har eg ikkje falle like mykje for. Eg las ein del i den nye omsettinga til Skald, og synest den er svært godt skrive og omsett. Det er fascinerande å kjenne på alle dei store kjenslene, men eg blir ikkje gripen på same måte. Kanskje er det gjerne sånn at ein liker anten Emily eller Charlotte? Har du lese noko av dei, og har du ein preferanse?

Etter å ha lese denne teikneserien, får eg meir lyst til å lese litteraturen dei har skrive!

Snikskriving

Innimellom søv han så lenge at eg får tid til å ta fram maskina og skrive ned nokre ord. Det kjenst herleg. Gjerne utandørs, når vêret er godt. Det er ikkje lang nok tid til å tenkje dei store, lange tankane og jobbe med intrikate lange liner. Men perfekt til å flikke på ei gammal novelle, lese Kjell Askildsen og hugse kor mykje eg har lært av han.

Pause

Om det ikkje var tydeleg allereie: Bloggen er på pause, langt bak i køa over det som skal gjerast. Fremst er bleier, graut og ei verd som skal utforskast saman med ein liten gut. Nydelege smil, hikstande latter og ein liten kropp som gjerne sovnar med kinnet i nakkegropa mi.

Flø

På veg heim frå Herøy, fekk eg tatt turen innom Flø der eg ikkje har vore sidan eg var fire-fem år gammal. Eg har berre høyrt om denne staden – mormor mi som heitte Flø før ho gifta seg, foreldra hennar som kom frå Ytre og Indre Flø.

Tett på storhavet, med dramatisk natur. Oldefar min levde av havet, slik far hans og far hans att sikkert gjorde. Det er ein svært vakker stad. Eg har høyrt at det er nydelege solnedgangar her.

På vegen såg eg fleire sandstrender. Det er visst fine surfemulegheiter her òg. Men det er ikkje så mange som bur her, og no finst det ingen skule lenger. I følgje WIkipedia hadde bygda 177 innbyggjarar per 1. januar 2017. 

Men det var ein del nye funkisbygg på vegen. Folk har flytta til Flø i nyare tid– kanskje for å komme seg vekk frå bykaoset, maset i kvardagen, vere tettare på naturen. Ein nydeleg stad er det i alle fall.

Og ein nydeleg dag. Sjølv om ventetida var nokså lang på Hareid fergekai, var utsikta perfekt.

Ute i havgapet

For tredje gong er eg tilbake på Herøy, for å ha skrivekurs med åttandeklassingar. Det er stor stas å få komme tilbake. Då vi køyrde frå Hareid til Herøy på morgonen i dag, var det eit nydeleg blåskjær over fjella og eg innsåg at det er første gong eg kjem ut hit og det ikkje er tunge, mørke skyer på himmelen.

I dag som før skulle eg vere på rommet med det koseleg namnet: Loftet. Teknikken verka som han skulle og alt var klart i god før elevane kom. Det blei ei veldig fin morgonstund. Etter at eg hadde snakka kom ei jente bort. Eg skjønte først ikkje kva ho spurde om, for vanlegvis får eg spørsmål om skriving eller elevane deler si eiga interesse for skriving Men med kul på magen er det tydelegvis andre spørsmål ein får: Er det gut eller jente? 
Utafor vindauga var det nydeleg lys som spegla seg i vindauge og i isen.

Fordelen med å vere tilbake på ein skule eg har vore på før, er at eg faktisk klarer (så vidt) å finne fram til lærarrommet mellom øktene. Og denne dagen fekk eg den beste lunsjen eg har fått på nokon skule: Først spurde dei faktisk kva eg ønska meg, og så fekk eg nysmurte rundstykke frå bakaren. Grove rundstykke med gresskarkjerner og anna snadder. Luksus!

I dag hadde eg to grupper innom for skrivekurs, i morgon skal eg ha resten. Dette er noko av det gøyaste: å få lese og høyre elevane sine eigne tekstar. Fantasien dei har og motet til å skrive i veg om så mange forskjellige saker. Vi var innom både skrivespurt, personskildring, kjensleskildring og dialog. Då ein av elevane spurde om eg skulle ha fleire økter med dei, og eg svarte nei, sa ho: «Det var dumt, for dette var jo litt kjekt dette». Ah, det varma eit forfattarhjarte og konklusjonen er at denne  dagen var slett ikkje verst.

Det er alltid interessant å ha ein einsam kveld på ein liten stad. Eg fekk heldigvis sett meg rundt i litt dagslys – det er første gong i løpet av desse tre åra. Naturen er vakker, og eg fekk gått innom fleire butikkar. Mange butikkar som ikkje er tradisjonelle kjedebutikkar, og det var fascinerande å legge merke til kombinasjonane av innhald. Bokhandel med kontormøblar og vesker ein stad, plante- og gåvebutikk ein annan, kles- og leikebutikk trur eg òg det var. 

Nokså kaldt var det, med ein rå, gjennomborande vind. Men lysspelet varma. No gjenstår det vanskelege valet om kvar eg skal ete middag. Restauranten på bryggekanten, den vesle pizzasjappa eller hotellet? Vi får sjå.

Små bøker om det store, vanskelege og fine livet

Denne hausten kom det to nokså små bøker som eg blei nysgjerrig på. Eg var litt nølande før eg byrja å lese dei, fordi eg visste at dei handla om vonde tema. I Det står til liv skildrar Økland korleis det er å vite at ein skal døy, ho skildrar nært og direkte. Om eit bryst som ikkje er der lenger, og det andre som fløymer over av mjølk. I Tung tids tale skriv mor til sonen sin. Han som etter kvart utviklar seg annleis barn på same alder, han blir fysisk utagerande, sterk og aggressiv. Familien må ha hjelp og tilpassing og mora kjempar for sonen sine rettar, og for å ikkje slite seg ut sjølv.

Det som var så fint i båe desse bøkene, var kor gode dei var å lese, sjølv i alt det tunge og vonde. Kjærleiken som blir så tydeleg, og livet som trår klårare fram – både det som er vanskeleg og det som er vakkert.

Desse to små, store bøkene gav meg to verkeleg fine leseopplevingar. Dei fekk meg til å sjå meir av verda, på ein slik måte god litteratur kan. Det var ein varme i båe, eit lys, kjærleik, som heng att etter lesinga. Bilde av bøkene Tung tids tale og Det står til liv

 

Eit av oppslaga i diktsamlinga "Det står til liv" med bilde og tekst

Eit av oppslaga i diktsamlinga “Det står til liv”

 

 

Det står til liv

«Gjennom poetiske korttekstar og eigne foto skildrar Siri Økland livet slik det ser ut når ein veit at ein skal døy. Ho skaper eit rom for innsikt og ettertanke, både for den som lever tett på sjukdom, og den som er open for livet – og ikkje minst den som er begge delar. Tekstane er både nådelause, stillferdige og vakre og inviterer lesaren til å tenkje over sitt eige liv. Ved at dei så ope snakkar om døden, trer glede, sorg og styrke tydelegare fram.»

(tekst henta frå forlaget sine sider)

Tung tids tale

Vinnar av Brageprisen 2017 og nominert til Ungdommens kritikerpris.

«Ein liten gut mistar språket og forandrar personlegdom. For mora byrjar ein kamp, først for å forstå kva som skjer med guten, og så for å få hjelp til å gi han den omsorga og oppfølginga han treng. Familien er plutseleg i ein svært utfordrande livssituasjon, og dei må igjennom lange og utmattande prosessar for å få hjelp. Mødrer skal aldri gi opp, blir det sagt, men kva er aksept, og kva er å gi opp?»

(tekst henta frå forlaget sine sider)

 

Kraftverk 2017

Eg var så heldig å bli spurt om å bidra med ein tekst om tilhøyrsle i tidsskriftet Kraftverk 2017. Førre veke var eg på sleppfesten til Kraftverk og det var stor stas. Sidan har eg lese gjennom tekstane og sett på dei visuelle uttrykka som blir presentert i katalogen. Det er svært mykje fint. Eg les at det er gjort forsking på at å halde i ei hand, og spesielt det å halde i handa til nokon du har eit nært forhold til, vil gjere deg mindre redd. Mindre stresshormon blir produsert. Eg les fine dikt, om «å mangle et ledd i hjertet / Det som tar imot» (s. 90) og om å fylle «kroppen // med sollys / i pur forventning» (s. 107). Eg les om å overleve ved å pakke seg inn i komfortable klede, sette på tevann og kjenne smågodtkrokodiller smelte i gode smaker (s. 122 – 123) og «Alt hun hører er stillhetens muskel bankende på innsiden av henne» (s. 135). Veldig mykje fint altså.

Du kan lese meir på sidene til KKPH (Kunst, kultur og psykisk helse).

Haust

Himmelen er gjerne grå og mørk og kvelden kjem raskare. Ei kappe blir slengt over byen like etter at arbeidsdagen er over. Men alle dei fine fargane. Og det fine lyset. Og gleda over glimt av blå himmel.

Og alle bøkene som har nådd bokhandel og bibliotek. Nett no les eg Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, som hittil har vore svært spanande og lovande. Og lista er lang over nye bøker som eg ønskjer å lese. Då passer det jo med regn på ruta.

Kva bøker les du i haust?