DKS Skuleturné #1: Jentemobbing

Tidleg morgon byrja eg turen ut av Bergen sentrum. Eg fekk oppleve bybanen på morgonen, eit kaldt Nesttun. Då eg kom fram til Rådalen hadde sola kravla seg oppafor åskammen og der ho trefte asfalten var det varmt.

Det blei eit spanande møte med ein moderne baseskule. Skulen har starta på sitt femte år i den nye bygningen. Alt såg ryddig, reint og friskt ut. Limegrønne veggar hadde dei òg.

I tillegg til timar med elevane, fekk eg snakka med lærarar og lære litt meir om korleis det er å vere ungdomsskuleelev i dag.

Eitt tema i Utfor er jentemobbing og utfrysing. Eg las opp ei scene der det er ein lapp som går frå jente til jente. På lappen står det at ei av jentene ikkje kan bli med på filmkveld.

I dag fekk eg høyre meir om korleis mobbing meir og meir kan skje via digitale medium. Det nye er visstnok ”snapshots”. Ein mms blir sendt og mottakaren får berre sjå biletet i fem sekund. Slik er det svært vanskeleg å få lagra bevis på å ha mottatt biletet. Det kan lett bli ord mot ord, og vanskeleg for han eller ho som blir mobba, å bli trudd. Ei melding på facebook vil vere enklare å finne att.

Men det er ikkje alltid ein har lyst til å fortelje om mobbinga. Kanskje skjøner ein ikkje sjølv at det er mobbing, kanskje byrjar ein å tru på det mobbarane seier. Ein kommentar om ”kor fin jakke du har” sagt med eit smalt blikk kan vere nok til å såre.

Det er nok mange (digitale) måtar å mobbe på som eg ikkje kjenner til, men uansett korleis mobbinga er, vil det vere vondt å bli utsett for det. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *